Har du tänkt på att man har olika röstlägen när man svarar i telefon, beroende på vem som ringer? När någon ringer till mig som jag känner svarar jag ofta med ett "Nämen hej!" i ett glatt tonläge som förhöjs på slutet. När det däremot är ett okänt nummer som ringer blir svaret ofta "Ja, hej" lite dämpat och med ett tonläge som sänks på slutet. Den senare varianten använder jag ofta när det är en telefonförsäljare som ringer. Jag har tänkt på att de flesta telefonförsäljare troligen möts av sänkta tonlägen och oentusiastiska svar när de gör sitt jobb. Därför tänkte jag att jag skulle testa en omvänd taktik. Så här gick det:

– Hej, jag heter Fredrik och ringer på uppdrag av Telia.
Jag: Nämen hej! (riktigt glatt). Vad kul att du ringer!
– Öhhh, ja ha.
Jag: Vad pysslar du med idag då?
– Öhhh. Inget särskilt.
Jag: Jag har så himla mycket att göra just nu. Ville du något speciellt?
– Öhhh. Nej.
Jag: Nämen då kan vi väl höras senare då. Ha det så bra, hej då.
– Öhhh, hej då.

Jag undrar fortfarande om han ens förstod vad som hände :-)

 

Comment