Svenska ungdomar vill inte jobba! De latar sig in i vuxenlivet med ekonomiskt stöd av sina curlande föräldrar. Hellre det än något trist jobb med obekväma arbetstider.

Naturligtvis finns det undantag, jag ska absolut inte dra alla över en kam, men trenden är oroväckande. Pratade häromdagen med en bekant som i sitt företag behöver anställa ungdomar över sommaren. Det handlar om okvalificerade jobb i restaurangbranschen, en utmärkt inkörsport i yrkeslivet. Han har svårt att hitta folk. De vill inte. Om ungdomarna ens ska överväga att tacka ja ska de inte jobba kvällar och helger och helst inte varje dag. Jag undrar lite förskräckt om de inte är intresserade av att tjäna egna pengar? Nä, säger min bekant lite uppgivet. Mamma och pappa betalar ju.

Flera andra arbetsgivare vittnar också om att det finns en grupp man idag helst anställer, en grupp som jobbar på och som ser ett värde i att göra rätt för sig. Det är invandrare. Tänk vilken rasistisk bomb det kan bli när de svenska, feta och bleka medelklassungarna är utkonkurrerade på arbetsmarknaden av invandrare.

Har också hört talas om flera unga vuxna som söker de jobb de måste söka för att inte bli utförsäkrade från a-kassan, men som skickar med ett så urkasst cv att de absolut inte kommer att få jobbet. De tjänar ju nästa lika mycket på att inte jobba och varför ska man då ta ett skitjobb?

Men som sagt, det finns undantag. Pratade igår med en ung man som är säsongsarbetare. På sommarhalvåret gör han markarbeten och på vintern jobbar han som skidlärare. Som säsongsarbetare har han enligt samhällets regler rätt att stämpla under vinterhalvåret och skulle då tjäna lika mycket, kanske till och med mer, än vad han gör som skidlärare. Men han väljer att jobba "eftersom det är så trist att inte göra något vettigt".

Min bestämda uppfattning är att det finns jobb för den som vill jobba. Utan att slå mig för brösten kan jag nämna att mina fyra vuxna barn alla har fått jobb utan att ha en kvalificerad utbildning. De har tagit sig in på arbetsmarknaden och jobbat sig till egna meriter som sedan har lett till bättre jobb och val att plugga vidare. Ett "skitjobb" är betydligt bättre att ha på sitt cv än inget jobb alls. Det här tror jag kommer att bli en större utmaning för regeringen än jakten på konstgjorda traineejobb...

Comment