Under loppet av 14 månader flyttade jag, min man och yngsta dottern två gånger, av familjeskäl. Flyttlasset gick först från Borlänge till Uppsala, och efter ett drygt år till Falun. Dottern gick i tredje klass vid första flytten och i fjärde vid den andra.

Vad gjorde jag då som förälder, när jag skulle rycka upp min dotter ur en trygg skolmiljö och flytta till en ort där jag inte hade någon kunskap alls om skolsituationen? Jo, jag googlade. Jag läste gamla artiklar, besökte kommunens hemsida. Jag fick ett hum om vilka skolor jag borde undvika när allt för mycket pekade på en stökig miljö och vilka olika inriktningar skolorna kunde erbjuda. Jag kunde i lugn och ro bilda mig en uppfattning om vilken skola som skulle passa vår familj bäst.

Vad hade hänt 2012 om jag mötts av artiklar att skolan i Falun måste spara 30 miljoner? När vi valde att återvända till Dalarna var vi inte "tvingade" att välja Falun utan gjorde det för att det kändes som ett bra val. Det hade lika gärna kunnat bli Säter. Eller Gagnef. Eller varför inte Leksand?

Vad jag försöker säga är att skolan har en avgörande roll när familjer ska etablera sig på en ny ort. Restid på 30-40 minuter till arbetet är inget som avskräcker, så i Dalarna kan man i praktiken bo fem-sex mil från sin arbetsplats utan att det påverkar privatlivet i övrigt. Jobbar man i Falun går det alltså utmärkt att välja annan kommun att bo i, en kommun som INTE toksparar på skolan. 30 miljoner är i det här fallet ingen vidare reklam för Falun.

Debattartikel införd i FK 2015-09-17

 

Comment