Klockan ringde 03.40. Vi skulle bara klä på oss och packa ihop det sista, sen åka de sju milen till flygplatsen i Malaga. Nu i efterhand tackar jag min välorganiserade syster som alltid säger att man måste vara på flygplatsen minst två timmar i förväg, "för man kan aldrig vara säker på att det funkar som det ska".

Tio över fyra kom vi iväg, natten fortfarande svart och motorvägen glest trafikerade. Vi hade kört lite drygt två mil och skojade om statusen på hyrbilen. Firman vi brukar hyra av har inte den mest moderna bilparken direkt - fläktremmen gnisslade och det skramlade lite här och där. Jag var på väg att köra om en lastbil när min man säger: "Hör du - ett nytt ljud!". Jag hörde och vågade inte tänka på vad det kunde betyda.
"Det kanske kommer från lastbilen" sa maken.
"Nej, sa jag. Jag tror vi fått punka."

Jag släppte på gasen och la mig bakom lastbilen. Ljudet från bilens högra sida blev högre och högre. Jag hann tänka en massa tankar - kan vi ta ett senare plan? hur ringer man bärgningsbil i Spanien mitt i natten? kan jag åka på vägrenen hela vägen fram till flygplatsen? äsch, jag kör tills jag kommer till en bensinmack.
Ni som fått punka vet att det inte dröjer många meter innan fälgen skurit sig igenom däcket och bilen blir i stort sett omöjlig att styra. Och precis så blev det. Vi fick stanna på vägrenen - becksvart, med ett och annat tungt fordon som rusade förbi.

Tur i oturen så var det i alla fall ordning på hyrbilsfirman. Reservdäcket låg där det borde, med både domkraft och varningstriangel intill. Med ett berömmansvärt teamwork mellan maken och mig och belysning från mobiltelefonen lyckades vi byta däck (ett tag trodde jag dock att vi aldrig skulle få loss muttrarna) och 25 minuter senare var vi på väg igen. Lite skitigare om händerna, lite mer på spänn. Men både däck och muttrar höll. Vi kom fram till flygplatsen till slut, lämnade bilen i parkeringshuset med ett rejält söndertrasat däck i bagaget. Och vi behövde inte ens springa till gaten!
Framöver kommer vi alltid att åka i god tid - för man kan ju aldrig vara säker på att allt funkar som det ska...

Comment