Efter att ha sett ett otal tv-inslag om den enorma plastanvändningen i världen och hur miljöovänligt det är har jag börjat tänka efter. Går det att minska på plastanvändningen i hushållet? Så klart att det gör. Men det är som med allt annat, man får börja i liten skala och arbeta sig framåt.

Min första insats för ett minskat plastanvändande är att skippa de små genomskinliga påsarna när man handlar frukt och grönsaker. Det går alldeles utmärkt! Jag plockar ihop 4-5 äpplen eller apelsiner, klämmer fast dem under armen och försöker balansera dem på vågen för självscanning. Har hänt att en och annan frukt smitit ner på golvet men jag är väldigt noga med att plocka upp den och lägga den i min medhavda shoppingbag. Ingen ska behöva irritera sig på mig för att jag är slarvig eller ge mig "och titta hur det går när man inte tar påse till frukten" blickar. Några tittar förstås ändå när jag travar upp 10-12 morötter på vågen.

Fast jag har stött på ett problem. Potatis. Det var svårt att hantera de smutsiga små rackarna så jag var tvungen att ta en påse till mina drygt två kilo. Men tänk vilken pyramid jag hade kunna bygga på vågen, mitt i fredagsrusningen!

Vilken blir nästa utmaning i min strävan till minskad plastanvändning? Att ta bort plasttråget under köttfärsen? Svårt. Köpa mjölk i förpackning utan kork? Lätt. Ta med tygkasse på shoppingrundan och avböja alla kassar i butik? Lätt. Plocka upp efter hunden utan påse? Skitäckligt - där får jag nog fortsätta vara en resursslösare. 

Comment