Valet till kommunfullmäktige i Falun i höstas har ogiltigförklarats på grund av en för sent inlämnad postsäck med 145 röster. Den 7 april blir det omval. Insikten om en ny chans att röstas fram till en majoritet har fått vissa partier att visa sig från sin allra (s)ämsta sida. 

Jag är invald som ledamot i Barn- och utbildningsnämnden. Vid förra mötet fick vi bland annat en dragning av verksamhetsansvarige för Faluns förskolor. I denna presentation fanns en önskan från personalen att själva kunna bestämma över storleken på barngrupperna för att förbättra arbetsmiljön. Vissa barngrupper behöver vara färre än det föreslagna maxantalet medan vissa grupper skulle kunna vara något större. Denna idé, att faktiskt överlåta åt personalen att utforma sin vardag så att verksamheten fungerar smidigare, diskuterades under mötet. En av socialdemokraternas ledamöter gick i taket, blev väldigt upprörd eftersom maxantalet barn i grupperna minsann var ett vallöfte som måste hållas. En annan socialdemokrat höll dock med om att det borde finnas en viss flexibilitet och att personalen förmodligen visste bäst. Det var alltså en DISKUSSION utanför protokollet, inte en punkt på dagordningen att fatta beslut om. Ni som är något insatta i lokalpolitiken förstår att det är en milsvid skillnad.

Vi hann knappt lämna mötet innan den upprörda socialdemokraten snickrat ihop ett pressmeddelande med det missvisande budskapet att Falualliansen, med Moderaterna i spetsen, vill öka storleken på barngrupperna i förskolan. Äntligen hade de hittat en anledning att få berätta hur dåliga vi moderater är.

En annan sak sossarna hängt upp sig på är att Moderaterna i Falun mest har män på ledande positioner. ”Om du röstar på Moderaterna så röstar du fram män” var rubriken på en debattartikel i lokalpressen. Denna ickefråga har de också debatterat i radion. Och ja, det är kanske mest män på de högsta posterna. Det kan ju bero på att dessa män också var mest lämpade för uppdragen. När blev kön en merit? Vi kan hålla med om att Moderaterna i Falun är lite gubbiga. Men det är goa gubbar! Så är du kvinna och lite intresserad av politik, välkommen till oss. Vi har riktigt kul!

Socialdemokraterna i Falun verkar ha slut på egna politiska idéer, det man helst framför till väljarna är felaktiga och provocerande budskap vars enda syfte är att smutskasta Moderaterna. Fast det är ganska bra för oss att de gör så, jag tror nämligen att man vinner väljarnas förtroende genom att berätta om sin politik och hur man vill göra samhället ännu bättre för medborgarna.

Comment